13 Ocak 2010 Çarşamba

Fabrikartgrup; Kapadokya Uluslararası Çağdaş Sanatlar Festivali

2006 yılından bu yana çağdaş sanatlar alanında ortak üretim için bir araya gelen Fabrikartgrup, 2008 yılında kurumsal kimliğini Kapadokya Çağdaş Sanatlar Derneği’ni kurmuştur. Bu sayede yerel bir inisiyatif tavrından evrensel üretimlere yeni bir kapı açılmıştır.Anadolu’nun kasabasında başlayıp dört yıldır çağdaş sanatlar alanında üretim veren ve uluslar arası projelere imza atan Fabrikartgrup; düzenlenen festivallerin çıktısı olarak bölgeye Çağdaş Sanatlar Müzesi kurma hayallerine emin adımlarla ilerlemektedir. Kapadokya merkezli kurulan grup ilerleyen yıllarda farklı illerde de aynı hedefi amaçlamaktadır. Fabrikartgrup kurucuları ise Kaan Sarı, Gülhan Sarı, Sibel Payyu, Nazile Arda ve Ali Canlar.
 Kapadokya içerisinde küçük bir yer olan Mustafa paşa kasabasında gerçekleştirilen festivalin bir parçasıydım bu yaz 10 günlük büyük bir deneyimdi benim için. 2009 yazı 4. sü düzenlenen festival’e asistan olarak katkıda buluma şerefine eriştim. Bu küçücük yerde ne kadar büyük bir etki yaratan festivalin şahitliğine de eriştim aynı zamanda. Her ne kadar yeni yeni tanınmaya bilinmeye başlansa da Mustafapaşa çok eski yıllardan beri tüm ihtişamıyla ordaydı hala da orada ve varlığını kat kat arttırarak yaşamını devam ettirmekte. Ancak medyanın yarattıgı manipülasyonlarla insanların beyinlerini köreltildiği günüz toplumunda insanlar monoton bir hayata alıştırılmış gördüğünün doğru olduğuna inandırılmış okuma, araştırma, bilgi edinme eylem ve istekleri köreltilmeye çalışılmış ve çok da iyi başarılmış bir toplumda yaşıyoruz oysa ;
''Bir sanat yapıtı, insanların bilinçleri üzerinde bir etki uyandırsın
diye yapılır ve salt bu algılama edimi içinde bir sanat yapıtı
kendisini sanatsal bir değer olarak ortaya koyar.''(Estetik ve Sanat
Notları; S.MOISSEJ KAGAN)
Büyük mega kentlerde bu köreltilmiş toplumun algısını aralamanın bile ne kadar zor olabileceği tahmin edilebilir ancak başarılmayacak ya da yapılmayacak bir şey değil bu bir çok yerde insanlar bir çok şeyden habersiz yaşamını sürdürmekte. İnsan yaşadığı yerin 10km ötesindeki köye, kasabaya gitmemiş ve ya ilk defa giden insanlar var turistlerin akın akın geldiği görmek istediği yere yıllar sonra işi düşünce gelen insanlar var, insanlar o kadar çok tembelleştirilmiş ki ve Kapadokya'ya gittiğim zaman da bunu bekliyordum köylü insanlar niye gelsin ki diye düşünüyordum ama sonuç pek öyle olmadı diyebilirim her ne kadar ramazan ve teravi namazına yenilmiş olsak bile yinede film festivalinin de başladığı aynı zamanda açılış günü olan 1 Eylül’de gelen köylü bir karı koca çifti gördüğüm zaman değişti fikrim :) Orda bunu aşmayı başarmışlar sokakta adım başı soruyorlardı köylü teyzeler Ne zaman başlıyor? Kimler geliyor? diye ve torununu alıp üniversitenin rock konserlerine giden yaşlı teyzelerimizle tanıştım. Bazı şeyler başarılır insanlar aptal değil sadece körler daha doğrusu köreltilmişler beyinleri yıkanmış tembellik abidesi olmuşlar. Özellikle erkekler üzgünüm ama öyle gördüğümden çıkardığım bu :) Kadınlar ayrı bir ilgi odağı ayrıca ilgileniyorlar herşeyle. Medyanın yarattığı manipülasyonların sonu gelmez getirilemez belkide ancak insanlar her ne olursa olsun değiştirilebilir gözleri açılabilir bununla savaşılabilir, başarılabilir, başarılıyorda sadece zaman, emek, istek, sabır gerekli şuan bu yaşanılan durum değiştirilebilir yani sadece istemek ve yapmak gerekiyor. Mustafapaşa da bu başarılmış zaman içerisinde olsa bile bu yapılabilmiş. Tek bir kibritin yanına ikincisini üçüncüsünü ekleyebilirsen çoğalır Mustafapaşa kasabasının yanına başka bir yeri daha da fazlasını katmak isteyen Fabrikartgrup hayallerine söyledikleri gibi emin adımlarla ilerlemekteler Mustafapaşa’ da bu yapılabildiyse başka bir yerde istenilirse mega kentlerde bile yapılabilir. Bir su damlasıyken göl olunabilir. Sadece emek, istek ve sabır gerekli bence.

Not: Festival hakkındaki detaylı bilgiye http://www.fabrikartgrup.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.

1 yorum:

  1. teşekkürler fundacığım güzel yorumların için biz tekrar bekleriz fabrikartgrup olarak seni.sevgiler

    YanıtlaSil